Världens hetaste sås tillverkades i New Jersey och kan döda alla som konsumerar den.

Blair’s 16 Million Reserve” producerades 2007, endast 999 flaskor tillverkades och den har den högsta nivån av kryddighet som kan skapas.

Konsumtionen av kryddstark mat i varma länder har en stor logik och en viktig kulturell komponent. Även om det kan verka motsägelsefullt, ger matens kryddighet en känsla av värme som hjälper till att svalna. För att ge ett exempel föredrar man i samma länder att duscha med mycket varmt vatten för att bekämpa värmen, så att känslan när man kommer ut ur duschen är sval.

Toleransen för kryddstark mat i Indien, Indonesien, Mexiko eller Korea skiljer sig mycket från den i Europa eller USA. Att äta gatumat i Thailand kan vara en utmaning för en turist. Capsaicin, en kemisk förening som finns i kryddstark mat och som också används i läkemedel, till exempel i smärtstillande krämer, är orsaken till den starka kryddan som ibland orsakar kallsvettningar och till och med hicka när man äter chili.

Systemet som mäter chilifrukternas hetta utifrån deras capsaicinhalt utarbetades 1912 av apotekaren Wilbur Scoville och kallas SHU (Scoville Hotness Units). Den sträcker sig från 0 till 16 miljoner. Den hetaste chilisorten var under lång tid ”Ghost Pepper”. Den odlas i nordöstra Indien och når upp till 1 miljon SHU. Den amerikanske chiliskaparen Ed Currie, en legend i den kryddiga världen, skapade Carolina Reaper (1.641.183 SHU) 2013 och Pepper X (2.693.000 SHU) 2023. Som jämförelse kan nämnas att den Tabasco som nästan alla av oss har hemma endast innehåller 5.000 SHU i sina kryddigare versioner och det är det maximala som en europé i genomsnitt kan tolerera. I Mexiko är den genomsnittliga toleransen cirka 20.000 SHU. Pepparspray som används av polisen har mellan 2 och 5 miljoner SHU.

Ett företag, Blair’s Sauces and Snacks i Middletown, New Jersey, hade dock redan 2007 lyckats nå den absoluta hettan, 16 miljoner SHU. Det gjorde man med sin legendariska ”Blair’s 16 Million Reserve”. Denna produkt är tillverkad av rena capsaicinkristaller och salufördes i flaskor som innehöll en 1 ml vial. För att förstå mängden innehåller en tesked kaffe cirka 5 ml. Endast 999 flaskor tillverkades, alla numrerade, signerade av skaparen Blair Lazar och förseglade med vax i vitt och guld. Den skapades som ett samlarobjekt och en flaska kan idag inbringa upp till 1 800 euro.

Capsaicin är hydrofobt, färglöst och luktfritt och kräver extrem försiktighet vid hantering. Handskar, pincett och ögonskydd måste bäras vid hanteringen. Direkt exponering kan orsaka svåra brännskador, svår smärta och blindhet om ögonen påverkas. Dessutom kan inandning av capsaicin orsaka andningsproblem och ont i halsen. Det ska inte användas som sås, utan som livsmedelstillsats i extremt små mängder (en utspädning på minst en del per 1.000 rekommenderas). Flera varningar om den potentiella faran vid felaktig användning är tryckta på förpackningen och ett dokument ingår där köparen befriar företaget från allt ansvar för konsumtionen av produkten.

Betyg
( No ratings yet )
Loading...
City Laserklinik