Även om åren går och nya moden dyker upp finns det vissa saker som aldrig förändras, särskilt inte de som är bra och effektiva. Något liknande händer med den italienska kaffebryggaren, en klassiker i kaffevärlden som fortfarande är det obestridda riktmärket idag. Med ett enkelt system och utmärkta resultat finns det inte mycket mer du kan begära av livet, särskilt när det är tidigt på morgonen och det enda din kropp ber om är ett bra skott koffein.
Men även om det verkar som om det inte finns någon möjlighet att göra fel, så finns det det, och mer än en person förstör sitt kaffe utan att inse det. Ett knep som baristor rekommenderar, och som gör hela skillnaden, är att lämna locket öppet. Men vet du varför?
1. Kontroll är nyckeln
Nyckeln till alla metoder för kaffetillredning ligger i kontrollen av extraktionen, och även om det i den italienska kaffemaskinen finns mindre manöverutrymme kan du också leka med olika parametrar.
Utöver grunderna, att välja ett gott naturligt kaffe, nyuppvärmt mineralvatten eller att inte komprimera kaffet i tanken och lämna locket öppet är något vi alla borde göra.
2. Vad experterna rekommenderar
Som Sébastien Racineux förklarar i The Art of Coffee gör de höga temperaturer som den italienska kaffemaskinen når det mer sannolikt att kaffet tenderar att bli bittert. För att undvika detta rekommenderar experten att man ställer den på låg värme med locket öppet.
Det ska dock komma ut lite i taget och alltid undvikas att stänka eller spruta.
3. Att ha i åtanke
Nu, utan att vänta på att allt vatten ska komma ut, så snart det gurglande ljudet börjar , måste locket sänkas och kaffebryggaren tas bort från värmen. Dessutom rekommenderar experterna att du rör om lite i kaffet för att homogenisera dess beståndsdelar. Men vänta inte på att det ska svalna, för då kommer alla ansträngningar att förstöras.
4. Säg adjö till denna myt
Om vi nu talar om teknik, så är en av de mest spridda myterna om den italienska kaffemaskinen att du måste trycka hårt på filtret för att få ett intensivt kaffe. Detta kommer bara att resultera i en bitter kopp som är svår att njuta av.
Det malda kaffet behöver inte pressas som många tror, det behöver bara jämnas till försiktigt.