Att äta är lätt … det svåra är hela processen som leder fram till det. Vi känner redan till tekniker för hur man identifierar att vissa livsmedel är överkokta, liksom alternativa användningsområden för kryddorna i din mat. Allt detta i syfte att ge dig tillförlitlig information om hur du kan få säkra, ätfärdiga rätter i ditt hem.
En av de största fienderna i ditt kök är gammal mat. Vi känner nu till många tekniker för att identifiera förstörd mat, till exempel lukt, färg eller konsistens. När det gäller det sistnämnda finns det ett värre ont för vissa livsmedel: mögel, den märkliga gråaktiga konsistensen som förstör dina frukter och grönsaker och, om du inte är försiktig, till och med din hälsa.
Vad är mögel och varför uppstår det?
Mögel är en typ av svamp som finns i praktiskt taget alla miljöer med fukt eller syre. Dessa organismer kan trivas i de mest krävande miljöer, från den sura saltlaken i gurksaft till fogmassan på badrumskakel. Det är dock inte alla som finns i livsmedel som är synliga.
Mögel är dock inte alls en skurk, utan snarare en antihjälte. Det beror på att de ofta hjälper till att ta hand om död materia och återföra näringsämnen till miljön. De finns i stort sett överallt och växer i organiskt material som jord, mat och växtmaterial . Det är också viktigt att notera att mögel kan ha många fördelar, men inte i vår mat.
För att kunna föröka sig producerar mögelsvampar sporer som sprids via luft, vatten eller insekter. Dessa sporer fungerar som frön och kan uppmuntra ny mögeltillväxt om förhållandena är de rätta. Det intressanta är att de förökar sig under rätt förhållanden och behöver bara tillräckligt med fukt för att göra det, vilket är anledningen till att en rekommendation för att undvika detta är att vakuumförvara livsmedel.
Vad händer om jag äter möglig mat?
Innan vi nämner konsekvenserna av att äta möglig mat bör du veta att det finns flera olika svamparter, inklusive en stor mängd som kan hitta sin väg in i skafferiet. Till exempel Penicillium, som växer på äpplen; Aspergillus, på vindruvor och kaffe, även om de i detta fall producerar mykotoxiner som i stora mängder kan orsaka förgiftning eller njurskador.
Aflatoxin och mykotoxin, som är vanliga i jordnötter, nötter, majs, ris, fikon och andra torkade livsmedel, kryddor, råa vegetabiliska oljor, kakaobönor och spannmål, kan också förekomma. Dessa svampar kan orsaka levercancer om man ständigt utsätts för dem.
De flesta mögel som växer synligt på livsmedel är ofarliga, men det är omöjligt att skilja ut vilka som är farliga och vilka som inte är det. En korrekt identifiering kräver mikroskopisk observation och andra laboratorietekniker. Om du hittar dessa mögelsvampar på i stort sett vilken mat som helst är det bäst att kasta den, eftersom det troligen också finns bakterier och ett utgångsdatum.