Toastbrödets effekter på kolesterol, blodtryck och blodsocker

Toastbrödets

Överdrivet rostat bröd innehåller en stor mängd akrylamid.

Bröd är en av stapelföda i många hushåll. Från det ögonblick du köper det och den oförmåga som magiskt uppstår att få hem hela limpan utan att ha åtminstone en nypa, till frukosten nästa dag, där mer än ett fåtal människor, åtminstone i Spanien, väljer att äta lite rostat bröd. En tradition som kan vara bra att ha då och då, men som inte är det bästa alternativet, särskilt om vi inte rostar brödet själva utan väljer en annan typ av rostat bröd som biscotti, som håller mycket längre, men som inte alltid är det bästa alternativet.

Om vi skär en bit bröd och rostar det hemma kan vi uppnå ett lägre glykemiskt index, vilket innebär att glukosen sprids långsammare genom blodet och att vi undviker blodsockertoppar, men vi riskerar att gå till överdrift med tiden vi har det i brödrosten och till slut bränna det, vilket inte heller skulle vara särskilt rekommenderat för vår hälsa. Attäta bränd mat är inte bra och kan orsaka långsiktiga hälsoproblem, samt hindra oss från att njuta av vår frukost. Det är därför så många människor väljer att köpa rostat bröd som redan är rostat, utan att veta att det bör ätas ibland och inte varje dag på grund av de effekter det kan ha.

Hälsoeffekterna av att äta rostat bröd

Att välja det bröd som är mest fördelaktigt för vår hälsa är inte ett lätt jobb, för ibland är de alternativ som verkar mest praktiska eller lättast att få tag på inte alltid de mest lämpliga. Detta är vad som händer med rostat bröd, ett alternativ som sparar oss processen att behöva rosta det på egen hand, men kanske inte är det hälsosammaste, som noteras från Quirón Salud-bloggen.

Rostnings- och torkningsprocessen förändrar brödets konsistens, vilket gör det krispigt istället för svampigt, en minskning av mängden vatten som det innehåller vilket gör dess näringsämnen mer koncentrerade, till exempel för samma vikt av färskt bröd och rostat bröd, kommer det senare att ha fler kalorier, men rostat bröd har också mer socker, konserveringsmedel och fett och en större mängd salt, och så vidare, vilket innebär att det inte är det bästa valet.

Detta gör att det inte är det mest lämpliga om vi vill ta hand om mängden salt vi konsumerar, vilket händer med personer med hjärt- och kärlsjukdomar, såsom högt blodtryck, eller med njursjukdomar, och även när det gäller barn, som inte bör ta för mycket salt. Allt är inte negativt, för både färskt och rostat bröd kan vara bra för att hålla kolesterolet under kontroll. Det är bäst att kontrollera etiketterna på dessa produkter så att du vet exakt vad du äter, men också att välja att äta rostat bröd ibland snarare än att välja att äta det regelbundet. Idealet är att köpa färskt bröd och rosta det (med måtta) före konsumtion.

Vilket är det hälsosammaste brödet?

Det finns många olika typer av bröd och alla har sina för- och nackdelar, men enligt Jamie Gnau, klinisk lärare i biomedicinsk vetenskap vid Missouri State University (USA) i en intervju för Business Insider, är det hälsosammaste brödet fullkornsbröd, liksom bröd som innehåller oraffinerat mjöl. Detta bröd är rikt på fibrer, protein, vitaminer, t.ex. B-vitaminer, och mineraler, t.ex. kalium och magnesium. Som alla bröd innehåller det kolhydrater, men orsakar inte blodsockertoppar. Nästa på listan skulle vara det som är gjort på surdeg.

Betyg
( No ratings yet )
Loading...
City Laserklinik