Nej, det är inte vinäger: så här tvättar du jordgubbar för att bli av med alla kemikalier

Jordgubbar är goda och fräscha, särskilt på våren. Oavsett om du föredrar att äta dem som de är, i smoothies eller tillaga dem som desserter, måste jordgubbar tvättas ordentligt för att bli av med kemikalier. Eftersom jordgubbar är en känslig frukt med en porös yta är skötseln av dem en åtgärd för att garantera fruktens bromatologiska tillstånd. När vi tvättar dem tar vi bort orenheter och ser till att de konsumeras bättre, så att vi undviker att ändra deras smak och konsistens.

Enligt Frutería Silvestre i Madrid utsätts jordgubbar för olika faktorer som kan påverka deras livsmedelssäkerhet efter odling och skörd. Därför är det viktigt att tvätta jordgubbarna på rätt sätt eftersom de innehåller jord och rester från jordbruket. ”Eftersom de odlas i direkt kontakt med jorden kan jordgubbarna innehålla spår av damm, lera och till och med små partiklar av gödningsmedel”, förklarar medlemmar i Frutería Silvestre. Samtidigt varnar de för att jordgubbarna kan innehålla spår av bekämpningsmedel. Trots de kontroller som utförs finns det en risk för att det finns rester kvar på fruktens yta och genom att tvätta dem ordentligt kan man minska denna exponering. Genom att tvätta ordentligt minskas påverkan från mikroorganismer och bakterier som kan finnas i jorden eller överföras under skörd och transport. Experter varnar för att jordgubbarna passerar genom olika händer och behållare från det att de skördas till dess att de når hemmet. Genom att tvätta dem minskar risken för korskontaminering.

Vilka är de mest effektiva metoderna för att tvätta jordgubbar?

Livsmedelssäkerhet är en grundläggande nödvändighet för att säkerställa näring och livsmedelssäkerhet i varje hushåll. För att uppnå detta är det viktigt att ha information om hur man tvättar frukt och grönsaker för ansvarsfull konsumtion.

Jordgubbssäsongen under våren och sommaren påminner oss om vikten av hygienåtgärder hemma för att tvätta dem väl och bevara dem effektivt. I detta avseende finns det flera metoder för att göra det utan att påverka deras kvalitet.

Rinnande vatten

Tvätta jordgubbarna under en svag stråle kallt vatten i några sekunder och gnugga varje jordgubbe lätt med fingrarna för att avlägsna eventuell kvarvarande smuts.

Bakpulver

Den här metoden att tvätta jordgubbar innebär att man löser upp en matsked bakpulver i en liter vatten och låter jordgubbarna ligga i blöt i 10 minuter. ”Det är en metod som hjälper till att eliminera kemiska rester och mikroorganismer”, säger Frutería Silvestre.

Vatten- och saltlösning

Detta är en idealisk förberedelse för att eliminera eventuella larver och insekter. Du blandar en tesked salt i en skål med vatten och låter jordgubbarna ligga i blöt i 5 minuter innan du sköljer dem.

Varför är det viktigt att rengöra jordgubbar väl?

Jordgubbar är ömtåliga och om de inte hanteras på rätt sätt kan de förstöras och förlora sin fräschör, konsistens och smak.

När du har köpt dem är det lämpligt att tvätta dem hela (oskurna) och med stjälken för att förhindra att de absorberar vatten och förlorar sin fasthet.

Därefter ska du torka dem försiktigt med hushållspapper eller en ren trasa för att förhindra att de förstörs. Det är viktigt att inte låta dem ligga i blöt för länge eftersom de då kan bli mjuka och förlora sin fräschör.

Hur konserverar man jordgubbar?

webbplatsen La cocina förklarar matstylisten Jesse Szewczyk hur man kan bevara jordgubbar längre. Han rekommenderar att du dränerar och torkar dem ordentligt.

”En salladsslunga klädd med hushållspapper ger dig större säkerhet att de torkar helt”, säger Jesse Szewczyk. När jordgubbarna är torra lägger du dem i en behållare klädd med hushållspapper, lägger på locket löst och ställer in dem i kylskåpet.

”Under veckans gång hade praktiskt taget ingen av jordgubbarna blivit förstörd. Jag behövde inte slänga en enda och den enda märkbara försämringen var några mörka fläckar”, förklarar matstylisten.

För köksproffset är salladsslungan ett perfekt verktyg eftersom jordgubbarna blir helt torra och pappershandduken inte visar några spår av fukt.

”Jordgubbarna håller sig fräscha och fasta hela veckan och visar praktiskt taget inga tecken på förstörelse. De ser nyinköpta ut och är nästan lika fräscha som första dagen”, säger Jesse Szewczyk.

Det är viktigt att stanna upp och tillämpa god livsmedelshygien för att få säker mat som förhindrar överföring av virus och bakterier. För att kunna njuta av smaken och färskheten hos din frukt måste du veta hur man tvättar jordgubbar ordentligt innan man äter dem, med rinnande vatten, bakpulver eller en salt- och vattenlösning.

Betyg
( No ratings yet )
Loading...
City Laserklinik