Många gör det, men här är varför du inte längre ska tvätta kyckling innan du tillagar den

När du går till marknaden kommer du hem och det första du gör, eller borde göra, är att tvätta och desinficera dina frukter och grönsaker. Detta beror på att du tar bort jord, löv, bekämpningsmedel eller biologiska patogener som kan vara impregnerade; med andra ord tjänar det till att eliminera alla bakterier eller bakterier som kan orsaka hälsoproblem om du äter dem.

Det finns dock ett livsmedel som inte följer samma logik, vi ser det dagligen och det är mycket vanligt att du har sett det i diskhon, före eller efter att du har diskat det: det är kyckling. Just det, det otroliga livsmedlet som vi kan tillaga vingar, panerat bröst, buljong, kebab, tacos och till och med inälvor till våra husdjur med. Men du bör vara försiktig när du hanterar den, eftersom du aldrig bör tvätta den av någon anledning.

Varför det inte är en bra idé att tvätta kyckling innan du tillagar den

Enligt National Autonomous University of Mexico (UNAM) konsumerar mexikanerna upp till 35 kg kyckling per person och år, cirka 2 kg per månad och drygt ett halvt kilo per vecka. Så eftersom det är en så populär matvara i landet bör vi åtminstone veta hur vi ska hantera den, konsumera den och vidta nödvändiga åtgärder.

Det är alltså inte bra att tvätta kyckling innan man tillagar den. Anledningen är, enligt experter, att om man tvättar eller sköljer den rå kan man sprida Campylobacter-bakterier genom att stänka vatten på händer, kläder, ytor, redskap och matlagningsutrustning. Den huvudsakliga formen av överföring av Campylobacter är genom korskontaminering av rå kyckling med andra livsmedel och ytor.

För dem som inte känner till Campylobacter är den en av världens fyra främsta orsaker till diarrésjukdomar och anses vara den vanligaste bakteriella orsaken till gastroenterit i världen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Även om dessa infektioner vanligtvis är lindriga finns det särskilda grupper där de är dödliga, t.ex. små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Andra bakterier som har visat sig stänka över på andra livsmedel eller köksredskap är Salmonella och Clostridium perfringens, som båda också påverkar matsmältningskanalen hos människor. Slutligen nämner andra specialister att när man tvättar kyckling går näringsämnen, proteiner och vitaminer förlorade, eftersom de kommer i kontakt med vatten, vilket kan orsaka en förlust av fukt i proteinet, vilket kan påverka dess konsistens och saftighet när det tillagas.

Kort sagt, när du bestämmer dig för att tvätta kyckling kan bakterier stänka på redskap och köksytor, ett fenomen som kallas korskontaminering. Det infekterar också andra livsmedel och förlorar näringsämnen. I kombination får du ett smutsigt kök, med bakteriefylld mat och mindre näringsrik kyckling.

Hur man hanterar kyckling

Den goda nyheten är att det inte heller är så komplicerat att hantera kyckling, och du kan följa råden från US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som rekommenderar följande:

  • Förvara kyckling i förseglade behållare, eller väl inpackade, i kylskåpet så att saften inte droppar på andra livsmedel.
  • Om du ska hantera kyckling, tvätta händerna och ta tag i den efter 20 sekunder.
  • Använd en skärbräda som är särskilt avsedd för rå kyckling.
  • Tvätta köksredskap som har varit i kontakt med rå kyckling med rikligt med tvål innan du använder dem till andra uppgifter.
  • Vid tillagning av kyckling ska temperaturen vara lägst 73 °C.
Betyg
( 1 assessment, average 4 from 5 )
Loading...
City Laserklinik