Kasta inte bort vattnet från kokningen av den här grönsaken: det är flytande guld för att odla dina växter på våren och hålla dem friska.

grönsaken

Vattnet från tillagningen av vissa grönsaker kan återanvändas som gödningsmedel för inomhus- eller trädgårdsväxter. De ger viktiga näringsämnen som hjälper dem att växa.

När grönsaker tillagas släpper de ifrån sig en del av sina viktiga näringsämnen i kokvattnet. Mineraler som kalium, kalcium, magnesium och fosfor läcker ut ur grönsakerna under processen, och samma ämnen är otroligt nyttiga för växter.

Dessutom kan kokvattnetinnehålla spårmängder av vitaminer och antioxidanter som berikar jorden och främjar utvecklingen av friskare grödor.

På våren, när växterna börjar vakna upp efter vintern, behöver de en näringsboost för att trivas.

Sparrisvatten som gödningsmedel

Det finns många olika sätt att tillaga sparris, men traditionellt tillagas dessa grönsaker hela i kokande vatten eller ångkokta. Om du följer matlagningstipsen från Navarreses mormödrar kommer din sparris att bli perfekt.

Du ska inte kasta det överblivna sparrisvattnet i vasken eftersom det är för bra för det. I ditt eget kök kan du använda det som en bas för sparrissoppa eller olika såser för att förhindra att näringsämnena går förlorade.

Om det inte finns plats för det i din matplan behöver du inte kasta bort sparrisvattnet. Det kan också användas som gödningsmedel för dina växter.

Varför är sparrisvatten lämpligt som gödningsmedel?

Sparris är hälsosamt. Den späda vårgrönsaken innehåller bl.a. vitamin A i form av betakaroten, vitamin B1 och B2, folsyra och olika mineraler som fosfor, kalium, magnesium och kalcium.

Det är just mineralerna som gör sparrisen intressant för växter, eftersom de är beroende av dem för sin tillväxt.

När grönsaker tillagas släpper de i allmänhet ifrån sig en del av sina hälsosamma näringsämnen till kokvattnet. På så sätt kan sparrisvatten tillgodose de flesta växters näringsbehov.

Hur man använder sparrisvatten som gödningsmedel

I trädgården är det framför allt blommande och fleråriga växter som har nytta av grönsaksvatten som gödningsmedel. Du kan också gödsla mycket frodiga inomhusväxter, t.ex. monsteror eller krukväxter.

Tänk på tre viktiga saker:

  1. Kokande vatten kan inte användas som gödning om det har tillsatts salt. Salt är giftigt för de flesta växter.
  2. Vänta tills vattnet har svalnat innan du använder det som gödning, eftersom värmen kan skada rötterna.
  3. Använd om möjligt certifierade ekologiska grönsaker för att undvika bekämpningsmedel och andra kemikalier i vattnet.

Det är inte nödvändigt att späda ut sparrisens kokvatten för användning som gödningsmedel. Koncentrationen av näringsämnen är ganska låg, så det finns ingen risk för övergödning.

Gödsling med kokvatten varannan vecka är en bra metod.

Inget avfall, andra naturliga gödningsmedel från köket

Sparrisvatten är inte det enda sättet att använda kokvatten och ge växterna lite extra näringsämnen.

Blomkåls-, broccoli- eller kålvatten är också lämpligt för detta ändamål. Andra naturliga flytande gödningsmedel som används hemma är pastakokvatten och potatiskokvatten. Samma försiktighetsåtgärder bör vidtas: inget salt bör tillsättas och det bör vänta tills det är kallt.

Förutom kokvatten kan även annat vanligt köksavfall användas som gödningsmedel för växter. Om du noterar det,

Det kan t.ex. vara bananskal, osprucken öl, äggskal eller kaffesump , som är rika på kväve.

Var dock försiktig med kaffesump, eftersom inte alla växter reagerar positivt på detta naturliga gödselmedel: det rekommenderas endast för sura växter.

Till exempel kan kaffesump göra mer skada än nytta för växter som orkidéer ellerkrysantemum.

Betyg
( 4 assessment, average 4.75 from 5 )
Loading...
City Laserklinik