Kaffe: smakar det verkligen bättre när man dricker det ur en keramikkopp?

Kaffe

Kaffe är drycken som sätter punkt för många människors dag. Ofta kritiseras eller missförstås kaffe, men det har fördelar som har bekräftats av vetenskapen. Naturligtvis är frekvens och kvantitet två viktiga variabler när det gäller att konsumera en rimlig mängd kaffe som verkligen är bra för kroppen.

Beredningsmetoderna är också viktiga. Beroende på vilken typ av extraktion som väljs kommer smakerna att vara olika, men det kommer också koffeinhalten att vara. Alla har sina egna preferenser och vanor. Och glöm inte typen av böna och rostning.

En vietnamesisk robusta lämpar sig perfekt för en utsökt Cà phê sữa đá, en lokal version med sötad kondenserad mjölk och isbitar, gjord med ett litet metallfilter. För en klassisk espresso skulle du göra ett annat val.

En annan faktor som påverkar kaffet

Förutom alla dessa parametrar kan njutningen av ett kaffe förändras av ett element som vi inte tänker på tillräckligt mycket. Men vi har alla upplevt att dricka kaffe i en plastmugg som är för mjuk eller en pappmugg som faller sönder.

När man dricker kaffe är det inte säkert att man ber om något extra. Om du får pappersbitar i munnen eller omedvetet får i dig giftiga kemiska föreningar, nej tack! Detta är dock fallet om du väljer vissa koppar eller muggar.

Dessutom har dessa material den olyckliga tendensen att avge värme mycket snabbt. Följden blir att kaffet kyls ner mycket snabbt, vilket gör besvikelsen ännu större. Studier har också tittat på förhållandet mellan smakuppfattning och dryckesbehållaren. Det finns variationer beroende på vilken typ av material som används.

Keramik för den perfekta dryckesupplevelsen?

Keramik identifieras som ett neutralt, icke-poröst material. Det innebär att det sker ett litet eller inget utbyte av ämnen mellan behållaren och innehållet. Därför kommer kaffe som hälls i en keramikkopp inte att impregneras med någon smak, och det kommer inte heller att förlora någon smak eftersom det delvis har absorberats.

Dessutom har keramik en mycket större värmetröghet än plast, kartong eller till och med glas. Kaffet behåller sin värme längre. Detta påverkar oundvikligen smakupplevelsen, eftersom olika aromatiska profiler framträder med temperaturen.

Vi kan inte heller bortse från densensoriska upplevelsen som helhet. Både när det gäller estetik och känsel (i handen och på läpparna) är en keramikkopp mycket mer njutbar än andra typer av behållare. Och kaffet blir bara bättre av det!

Betyg
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Loading...
City Laserklinik