Kaffebrownien är en dessert som är unik på alla sätt och vis. Den rika choklad- och kaffesmaken smeker gommen och alla sinnen under lång tid. Det hela är både delikat sött och salt på samma gång – den passar perfekt med en kula vaniljglass eller vispgrädde. Den här kakan är snabb och enkel att göra och passar därför perfekt när du är sugen på något gott!
Ingredienser
- 300 g mörk choklad
- 130 g vetemjöl
- 120 g smör
- 100 g ljust socker
- 100 g farinsocker
- 2 ägg, storlek L eller XL
- 2 msk kakaopulver
- 2 matskedar snabbkaffe
- 1 tesked vaniljextrakt
- ½ tesked salt
- ¼ tesked bakpulver
Ingredienser
- 300 g mörk choklad
- 130 g vetemjöl
- 120 g smör
- 100 g ljust socker
- 100 g farinsocker
- 2 ägg, storlek L eller XL
- 2 msk kakaopulver
- 2 matskedar snabbkaffe
- 1 tesked vaniljextrakt
- ½ tesked salt
- ¼ tesked bakpulver
Köksredskap som behövs
Formens mått: 20×20 cm
Steg i förberedelserna
1
Grovhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Tillsätt smöret och värm upp det hela i mikrovågsugnen några gånger i 30 sekunder, rör om väl efter varje uppvärmning. Blandningen ska vara slät och homogen. Låt svalna.
2
Blanda samman de båda sockersorterna i en skål. Tillsätt äggen och en tesked vaniljextrakt. Vispa blandningen tills den är lätt och fluffig. Häll äggblandningen i chokladblandningen och rör om kort, bara tills ingredienserna har blandats.
3
Lägg mjöl, kakao, snabbkaffe, salt och bakpulver i en annan skål. Blanda allt tillsammans med en visp.
4
Häll de torra ingredienserna i chokladblandningen och rör om tills inga strimmor syns.
5
Klä en 20×20 cm stor bakform med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och ställ in den i ugnen som är förvärmd till 180 °C.
6
Grädda kaffebrownien i 35 minuter eller tills pinnen är torr och det finns några smulor kvar. Ta ut kakan och låt den svalna i 60 minuter innan du tar bort formen och skär upp den i skivor.
7
Förvara resterna i rumstemperatur i en lufttät behållare och använd dem inom 4 dagar.