Fyra livsmedel som kan hjälpa dig att leva till 100 och två som bidrar till för tidig död, visar en studie
Fördelarna med medelhavsdieten har varit kända i årtionden, men vetenskapen fortsätter att hitta nya bevis för fördelarna med denna kosthållning .
Ett spanskt forskarlag har funnit att om man regelbundet följer denna kost kan manminska risken för förtida död med mer än 20 procent.
Dr Mercedes Sotos Prieto, biträdande professor i miljöhälsa vid Autonomous University of Madrid, förklarar: ”Större följsamhet till kosten var förknippad med lägre dödlighet av alla orsaker.
Dessa resultat presenterades på fredagen vid European Society of Cardiologys årliga konferens om förebyggande kardiologi i Milano, vilket rapporterades av Daily Mail.
Författarna till studien förklarar att fyra typer av livsmedel är de viktigaste för att minska risken för dödlighet: frukt, mejeriprodukter, nötter och omättade oljor som olivolja.
Däremot kan regelbunden konsumtion av kolsyrade drycker och bearbetade produkter öka sannolikheten för förtida död.
I studien följde forskarna upp matintaget hos mer än 11 000 vuxna med en medelålder på 48 år. Varje deltagare tilldelades poäng baserat på deras konsumtion av 15 livsmedelsgrupper från Planetary Health Diet och hur mycket de följde Medelhavsdieten.
Miljöpåverkan av varje deltagares kost bedömdes också med hjälp av en databas som spårar utsläpp av växthusgaser och markanvändning.
Under en 14-årig uppföljningsperiod fann forskarna att 1 157 dödsfall hade inträffat. Den tredjedel som följde kosten mest noggrant hade 22% lägre risk att dö än den lägsta tredjedelen, och konsumtionen av frukt, mejeriprodukter, omättade oljor och nötter ”var oberoende förknippad med lägre dödlighet”, tillade forskarna.