Det finns flera växtbaserade alternativ till konventionell mjölk på marknaden. Dessa produkter är inte bara ett alternativ för veganer och laktosintoleranta, utan uppskattas också av dem som helt enkelt vill prova nya smaker. Ett forskarlag har dock studerat näringsegenskaperna hos några av dessa produkter och funnit att deras näringsinnehåll är lägre än komjölkens.
Nyckeln till denna skillnad ligger i en kemisk reaktion som kallas Maillardreaktionen. Denna reaktion tenderar att uppstå när vissa livsmedel upphettas. Förutom att reaktionen påverkar smak och färg reducerar den näringsämnena i dessa produkter. När det gäller växtbaserad ”mjölk” kan den process som den genomgår för att efterlikna konsistensen och smaken hos komjölk förklara dess näringskvalitet.
Mejeristudien
Enligt Science Alert bestämde sig forskarna för att jämföra två typer av komjölk med 10 växtbaserade alternativ till konventionell mjölk (PBMA). De undersökte effekterna på näringskvaliteten i dessa produkter av ultrapastörisering (UHT), vilket innebär att livsmedel utsätts för temperaturer över 140 grader Celsius för att sterilisera innehållet.
Genom att kvantifiera mängden protein i de 12 dryckerna. När det gäller komjölk hade båda typerna ett förhållande på 3,4 gram protein per liter, medan endast två av de 10 alternativa dryckerna överskred denna mängd. Resten innehöll mellan 1,4 och 1,1 gram per liter. Det var inte allt, eftersom de också observerade att mängden essentiella aminosyror var lägre i de växtbaserade dryckerna. Däremot var mängden socker i sju PBMA högre än i komjölk.
I studien som publicerades i Food Research International påpekas att förekomsten av Maillard-reaktioner i växtbaserade mjölksorter, som t.ex. akrylamider, är minimal och inte alarmerande. Enligt forskarna är det troligt att de har sitt ursprung i processen före rostning av mandel och havre. Trots detta påpekar teamet att LAMP fortfarande är ett bra alternativ för konsumtion.
Behovet av informerad konsumtion
Författarna till studien säger att den inte är avsedd att höja larmet om konsumtionen av växtbaserade drycker. När allt kommer omkring beror deras preferens framför komjölk på andra faktorer som laktosintolerans eller miljöövertygelser. De betonade dock behovet av märkning som specificerar näringsinnehållet i dessa produkter.
Efter en studie av 22 växtbaserade drycker i Mexiko underströk den federala konsumentskyddsbyrån 2019 vikten av att se över märkningen av dessa produkter med avseende på näringsinformation. Man uppmanade också till att tänka på att dessa drycker i allmänhet är dyrare än komjölk.
Det bör noteras att detta inte är den första varningen. År 2016 varnade Profeco för att dessa drycker inte bara är mindre näringsrika. Många av dem har dessutom ordet ”mjölk” på förpackningen. Vid det tillfället uppmanade myndigheten konsumenterna att inte låta sig påverkas av enbart reklam utan att göra ett informerat köp.