Köket har många hemligheter: de 1 000 användningsområdena för vinäger, mormors hemliga recept, den perfekta disktekniken och till och med de bästa knepen för att laga mat snabbare. Det finns dock köksredskap som har sina egna knep eller hacks som du inte ens skulle ha tänkt på. Den goda nyheten är att det alltid finns någon som har tid att göra efterforskningar.
Vi har till exempel redan pratat om funktionen hos hålet i handtaget på stekpannor, som kort sagt: det fungerar för att rymma skedarna som du lagar mat med, eller för att hänga stekpannan som en prydnad eller form av arrangemang i ditt kök. En annan fråga kvarstår dock: Vilken funktion har hålen i grytlocken?
Vad är funktionen med hålen i grytlocken?
Om du fortfarande är kvar här beror det på att du fortfarande frågar dig själv ”varför har grytlock de där små hålen i sig? Denna till synes obetydliga detalj har en mycket viktig funktion i köket. Enligt fysikexperter och tillverkare av köksredskap hjälper dessa små hål till att släppa ut trycket som byggs upp i kastrullen när den värms upp.
Med andra ord, när du lagar mat i en täckt kastrull gör värmen att vatten och andra vätskor förvandlas till ånga. Denna ånga genererar tryck inuti kastrullen och utan ett sätt att släppa ut ångan kan det leda till att locket lossnar eller till och med att kastrullen exploderar i extrema fall, vilket kan hända i en tryckkokare. Groparna gör att ångan kan avledas på ett kontrollerat sätt, vilket förhindrar att trycket stiger på ett farligt sätt.
Dessutom bidrar dessa hål till att hålla en mer konstant temperatur i grytan, vilket förbättrar tillagningen av maten. Ett annat sätt att förklara detta är Boyles lag, som säger att när trycket i gasen fördubblas minskar volymen med hälften, vilket håller temperaturen konstant; på samma sätt är volymen en tredjedel av den ursprungliga volymen när trycket tredubblas.
Med andra ord, när volymen i ett system är konstant genererar en ökning av gasmängden en ökning av trycket. Genom att låta ångan rinna ut förhindrar groparna att vätska rinner ut över kanterna och optimerar tillagningen. Vissa tillverkare påpekar också att dessa hål gör det lättare att tömma matlagningsvatten när en sil inte finns tillgänglig. Slutligen använder många människor detta hål för att sätta in en matlagningstermometer för att ta reda på vilken temperatur som är inuti. Detta är särskilt användbart vid tillagning av bland annat pasta, ris eller grönsaker.