En grupp italienska forskare har tagit reda på hur många minuter det tar att koka ett ägg så att alla dess näringsämnen används och det blir perfekt. Även om det verkar som en enkel kulinarisk uppgift tycker många att det är svårt att göra det och det här tricket kommer att vara extremt användbart.
Enligt tidningen Communications Engineering består denna teknik som upptäcktes av Federico II University of Naples av åtta cykler och minst 32 minuters tillagning för att äta hårdkokta ägg på bästa sätt.
Hur gör man ett perfekt hårdkokt ägg?
De italienska forskarna påpekade att för att kunna tillaga ett hårdkokt ägg måste du förstå att äggvitan (albumen) och gulan behöver två olika temperaturer: cirka 85° Celsius för den förstnämnda och 65°C för den sistnämnda.
I det här fallet måste du använda två kastruller: en av dem måste innehålla kokande vatten, medan den andra måste hållas på 30°C. Dessutom är en termometer nödvändig för att utföra tekniken.
Steg för steg, hur man gör hårdkokta ägg, enligt vetenskapen
- Koka upp vatten i en kastrull och förbered en annan på 30°C med hjälp av en termometer.
- Lägg äggen i det kokande vattnet i två minuter.
- Ta upp dem och lägg dem i den andra kastrullen vid en lägre temperatur i två minuter. Detta är slutet på den första cykeln.
- Upprepa processen i åtta cykler, dvs. 32 minuter. Du kommer då att ha perfekta hårdkokta ägg.
Rekommendationer
När äggen placeras i behållaren med lägre temperatur kan de höja temperaturen i behållaren. Därför föreslår forskarna att du börjar med 28° C och sedan arbetar dig uppåt.
Ett annat tips är att skrapa lätt på skalet i ena änden innan tillagning. Man bör också röra om när de ligger i det kallaste vattnet.
Vilka är fördelarna med att koka ägget i 32 minuter?
Ernesto Di Maio, chef för universitetets FoamLab och medförfattare till studien, berättade för National Geographic att han upptäckte en kock som sålde ägg för 80 euro styck.
Tekniken han använde var att tillaga äggvita och äggula separat och sedan ”kombinera dem igen efter tillagningen, på ett ganska extravagant sätt”.
Efter studien blev Di Maio och doktoranden Emilia Di Lorenzo ” förvånade över smaken” på ägget som tillagats med denna teknik.
Inte nog med det, de fann också att den perfekta tillagningen av de vita och gula delarna resulterade i att maten fick mycket högre näringsvärden jämfört med andra metoder.