Att tina mat utanför kylskåpet är en dålig idé, enligt vetenskapen

kylskåpet

Det säkraste sättet att tina är i kylskåpet, så undviker du potentiella matfaror.

Du kommer hem och inser att du har glömt att lämna maten förberedd. Det är dags att tina upp något som du har i frysen. Men att lämna det utomhus för avfrostning är det värsta du kan göra. Och det är inte vi som säger det, det är vetenskapen.

Allt kan verka harmlöst, men om du lämnar en biff exponerad i rumstemperatur eller bröd på fönsterbrädan i solen för att tina, riskerar du din hälsa. Även om det kanske inte verkar så, sker det förändringar i dessa (och alla andra) livsmedel som kan leda till matförgiftning. Låt oss ta en närmare titt.

Låt aldrig maten avfrostas utanför kylskåpet. Det låter kanske drastiskt, men det är en metod som alltid bör undvikas. Det gynnar tillväxten och spridningen av bakterier som är farliga för vår hälsa. Att exponera livsmedel i timmar i rumstemperatur skapar den perfekta miljön för mikroorganismer att föröka sig snabbt. Detta leder till en hög risk för matförgiftning, även om vi tillagar maten efteråt.

Det säkraste sättet att tina är i kylskåpet, där temperaturen hålls under kontroll. Men låt oss ta en närmare titt på hur processen fungerar.

Fördelarna med frysning

En process med många fördelar. När vi fryser mat, oavsett vilken typ av mat det handlar om, omvandlar vi vattnet i maten till is. Det är en enkel förklaring, men den gör tanken tydlig. Denna process erbjuder många fördelar och vi säger inte det själva. Institutioner som Madrids kommun, den katalanska myndigheten för livsmedelssäkerhet eller den spanska myndigheten för livsmedelssäkerhet (AESAN) är tydliga.

”Frysning är en säker metod för att bevara livsmedel som förlänger hållbarheten och i sin tur bidrar till att minska matsvinnet. Om maten förvaras vid en konstant temperatur på -18°C eller lägre inaktiveras de mikroorganismer som förstör maten och kan orsaka sjukdomar”.

Det är därför uppenbart att vi genom att frysa förlamar den metaboliska aktiviteten hos de bakterier som är ansvariga för förstörelsen. Livsmedlen genomgår knappast några större förändringar under frysningen. Faktum är att det finns livsmedel som vissa grönsaker, andra frysta, som bevarar sina egenskaper bättre än färska. Och det är perfekt när distributionskedjan kan ta lång tid att nå fram till försäljningsstället.

Eftersom korrekt frysning håller livsmedlen säkra under långa perioder baseras de rekommenderade lagringstiderna enbart på kvalitetskriterier. Det här är tidsgränserna för varje livsmedel.

Hur man tinar på ett säkert sätt

Men allt är inte positivt med frysning. Det finns också nackdelar med processen: även i livsmedel som tål det bra är vattenförlust vanligt, vilket leder till att vissa näringsämnen som lagras i cellerna frigörs.

Problemet med upptining. Vi har sett att frysning stoppar tillväxten av mikroorganismer i livsmedel, men inte eliminerar dem. Det innebär att när de tinas upp blir de aktiva igen som The Walking Dead, som om de vaknar upp ur en lång slummer, och inte precis med goda avsikter.

Om de ”vaknar upp” i en gynnsam miljö – en perfekt kombination av temperatur och luftfuktighet, förstärkt av upptiningsprocessen – börjar de föröka sig snabbt. Även om allt ser normalt ut för blotta ögat i de grönsaker som du har låtit stå framme eller i biffen på bänkskivan, så pågår det redan osynliga men potentiellt farliga förändringar inuti. Och den perfekta miljön för detta är utanför kylskåpet: en idealisk miljö för dem att växa i.

Enligt Beatriz Robles, specialist på livsmedelssäkerhet, i boken ”Come seguro comiendo de todo”, kan mikroorganismer som finns i livsmedel före infrysning återaktiveras under avfrostningen. Av denna anledning varnar hon för att de aldrig ska tinas upp utanför kylskåpet.

”Produktens temperatur kommer att stiga tills den når de tjugo eller tjugofem graderna i köket, en oas för de återupplivade bakterierna att föröka sig igen utan att någon rusar på dem”.

Vi har bråttom, men det finns andra lösningar. Som man säger, brådska är ingen bra rådgivare och i det avseendet är avfrostning utomhus ett misstag, åtminstone ur vetenskaplig och sanitär synvinkel. Om vi har bråttom och vill tina upp mat finns det andra lösningar som är mycket mer hygieniska och hälsosamma.

Vad experterna rekommenderar. Det bästa är att tina maten långsamt och kontrollerat i kylskåpet. Specialister rekommenderar att du överför produkter till kylskåpet minst 12 timmar före konsumtion. Denna metod är det säkraste sättet att förhindra matförgiftning orsakad av bakterier som salmonella, E. coli eller Campylobacter.

Så här avfrostar du snabbt och säkert

Vad händer om jag har bråttom? Men om du inte har tid att använda kylskåpet för avfrostning kan du alltid använda en metod som säkerställer processen och gör det på kort tid. Detta innebär att du använder mikrovågsugnen och tillämpar tricket med vattenglaset.

Även om avfrostning i mikrovågsugn är ett snabbt och säkert alternativ, är det viktigt att göra det på rätt sätt för att undvika hälsorisker. Av denna anledning är det lämpligt att följa en rad grundläggande instruktioner.

För det första ska du alltid välja det specifika avfrostningsprogrammet i mikrovågsugnen. Detta läge är utformat för att arbeta med låg effekt, vilket gör att maten kan avfrostas på ett mer kontrollerat sätt.

För att uppnå ett bra resultat är det lämpligt att placera maten i en täckt behållare, vilket hjälper till att hålla kvar ångan och gynnar en jämn avfrostning. Dessutom finns det ett mycket användbart knep som består i att ställa ett glas vatten bredvid maten; detta hjälper till att fördela värmen bättre och förhindrar att vissa delar av produkten överhettas eller börjar koka.

Det är också lämpligt att tina i tvåminutersintervaller och vända eller röra om maten mellan varje paus för att säkerställa jämn avfrostning. För stora bitar hjälper den här tekniken värmen att tränga in jämnt. För portionerade produkter, som biffar eller kroketter, är det bättre att separera dem under processen för att underlätta en effektivare upptining.

Hur man fryser på rätt sätt

Med detta sagt, efter att ha gått igenom fördelarna med frysning och det korrekta sättet att tina mat, finns det en viktig aspekt som inte bör ignoreras. När du fryser en produkt finns det ett antal viktiga rekommendationer att tänka på:

Försiktighet måste iakttas vid frysning. För säker frysning måste en rad riktlinjer följas, enligt rekommendationer från AESAN (spanska myndigheten för livsmedelssäkerhet):

  • Använd en 4-stjärnig frys och se till att temperaturen är under -18°C.
  • Frys in maten så snart som möjligt, före utgångsdatum.
  • Dela upp i portioner för att underlätta användningen och för att undvika svinn.
  • Frys inte in varm mat och frys inte in upptinade produkter om de inte har tillagats i över 70 °C i minst två minuter.
Betyg
( No ratings yet )
Loading...
City Laserklinik