Torrijas, friterad mjölk eller panerad torsk är några av de rätter som du kan överraska med under högtiden.
Frityrkokaren är en alltmer populär hushållsapparat. Nu när påsken närmar sig kan vi överväga att använda den för att förbereda några av de traditionella rätterna med enkla recept. Och det är de som kommer att ge de bästa resultaten.
Eftersom inte allt är lämpligt för matlagning i luftfrysern. Jag kan redan berätta att pestiños, stekta brödrullar och blommor inte är desamma och faktiskt var kollegorna på Directo al Paladar inte särskilt vänliga när jag frågade dem om resultaten. Ändå finns det rätter (och desserter) som blir mycket bra, och vi kommer att granska några av dem.
Det bör klargöras att när man använder en fritös kommer resultatet aldrig att vara identiskt med det som erhålls med den traditionella metoden, vare sig det gäller matlagning eller stekning i mycket het olja. Ja, jag erkänner: Jag är lagolja.
Förutom den traditionella metoden kan torrijas också tillagas grillade eller bakade, även om resultatet i båda fallen skiljer sig ganska mycket från originalet. Om du väljer en fritös blir resultatet något närmare, men ändå inte identiskt.
När torrijas steks i olja får de tack vare ägget ett yttre skikt som gör att värmen tränger igenom snabbt, vilket resulterar i en mycket krämig insida när de är välstekta. Å andra sidan tenderar de att bli lite torrare när de tillagas i fritösen. Men om tidpunkten kontrolleras ordentligt är det möjligt att uppnå en saftig konsistens, med den extra fördelen att minska mängden fett och minimera städningen efteråt.
Det detaljerade receptet hittar du här, men här är en snabb förhandsvisning. Värm först upp mjölken med socker, kanelstång och citronskal i en kastrull. När det har kokat upp tar du bort det från värmen, täcker över och låter det svalna innan du blötlägger brödet för att förhindra att det faller isär för mycket.
Lägg sedan brödskivorna i en skål med den uppvärmda mjölken i en timme, eller tills brödet har absorberat mjölken helt. Vispa sedan äggen och smörj skivorna på båda sidor. Placera dem i fritösens korg – utan att passa ihop – på lätt smort bakplåtspapper, vilket gör det lättare att vända dem. Tillsätt en skvätt olja på toppen. Tillaga i 200 °C i 10 minuter och vänd dem efter halva tillagningstiden.
Stekt mjölk
Även om torrijas utan tvekan är den mest symboliska desserten under fastan och påsken, får vi inte glömma bort en av deras närmaste släktingar: leche frita (friterad mjölk).
Denna traditionella delikatess, i sin klassiska version, måste tillagas i en stekpanna – därav dess namn. Men att tillaga dem kräver mycket tid och, varför inte säga det, en hel del olja, aspekter som avskräcker många människor.
Att tillaga dem i en fritös är ett lättare och bekvämare alternativ som dessutom minskar mängden fett och kalorier avsevärt, samtidigt som man sparar på oljan och undviker stänk.
Och det bästa av allt är att resultatet blir lika gott, med en krispig utsida och krämig insida, utan komplikationer och utan att ge upp njutningen av en traditionell efterrätt.
För att förbereda leche frita värms mjölk med kanel och citronskal och blandas med majsstärkelse upplöst i kall mjölk och kondenserad mjölk och kokar tills en tjock grädde erhålls. Häll sedan upp i en skål och låt svalna i kylen i minst fyra timmar, tills den stelnat helt.
När degen är fast skärs den i portionsbitar, doppas i mjöl och ägg och steks gyllenbruna i fritöskorgen. Låt rinna av på hushållspapper och strö över florsocker och kanel.
Torsk och dess varianter
En annan av påskens och fastans huvudrätter, liksom desserter, är torsk i olika varianter. En av dem är Pávias de bacalao rebozado (torsk i smet), som enkelt kan tillagas i en fritös. Detta recept kan göras med färsk eller avsaltad torsk.
En typisk andalusisk rätt som är en stjärna vid den här tiden på året och som kan tillagas i fritösen. Pávias de bacalao, soldaditos de Pávia eller bacalao rebozado är ett mycket enkelt recept och resultatet kan bli utmärkt.
För att tillaga denna rätt måste man först rengöra fisken väl, ta bort skinn och ben och skära den i stora bitar som kryddas med salt och peppar efter smak. Förbered sedan tre skålar: en med en blandning av mjöl, vitlökspulver, paprika och peppar; en annan med uppvispat ägg, vatten och några droppar stark sås om så önskas; och en tredje med panko.
Bitarna beläggs med smet genom att gå igenom dessa tre steg och placeras på fritösens bricka utan att röra vid varandra. Ringla över lite olja och tillaga i 200 °C i 5 minuter på varje sida. Resultatet blir en gyllenbrun, krispig och utsökt fisk som är redo att serveras.
Med alla dessa recept får vi inte bara hälsosamma rätter genom att använda mindre olja, vi sparar också på denna ingrediens och förresten blir det mindre stökigt i köket eftersom vi undviker fläckar och stänk.