Allt som krävs är en enkel gest för att göra brödet vi äter varje dag inte bara gott, utan också hälsosammare. Du kan tillämpa det på alla sorter och resultatet blir alltid detsamma.
Bröd är ett av de livsmedel som konsumeras mest i vårt land, eller åtminstone var det fram till för några år sedan. Om det var något som alltid fanns på våra föräldrars och morföräldrars middagsbord så var det bröd. Men sedan några decennier tillbaka har trenden för konsumtionen av denna stapelvara i den spanska kosten varit tydligt nedåtgående. I slutet av 2022 varbrödkonsumtionen per capita i Spanien 27,9 kilo per år, jämfört med 50,13 – nästan ett kilo per vecka – år 2000.
Det är också ett av de mest kontroversiella livsmedel som konsumeras, med både anhängare och motståndare. De förra hävdar dess näringskvalitet, även om detta alltid är beroende av kvaliteten på själva brödet, medan de senare hävdar att det är ett överflödigt livsmedel som ger en överdriven mängd sockerarter.
Utan att gå in på om det är ett nyttigt och lämpligt livsmedel för sjukvården eller ett skadligt alternativ, verkar det som om dess effekter i så fall skulle kunna minimeras. Det är åtminstone vad Dr Karen Alarcón, gastroenterolog och endoskopist, försäkrar oss om. I en video som publicerats på hennes nätverk, som du hittar nedan, säger hon att det är möjligt att göra bröd till ett hälsosammare livsmedel genom att följa hennes råd.
Hur kan man förbättra brödets näringsmässiga kvalitet?
Först och främst är det viktigt att brödet är av hög kvalitet. De flesta experter anser att bröd bakat på surdeg är av högsta kvalitet. Utifrån denna utgångspunkt förklarar experten vad som behöver göras för att förbättra brödets näringssammansättning och i slutändan förbättra dess hälsoeffekter.
Experten på matsmältningshälsa förklarar med enkla ord i en video som publicerats på hennes sociala nätverk att sättet att öka brödets näringskvalitet är att frysa det och sedan värma det i en brödrost eller stekpanna.
Men varför gör denna process brödet hälsosammare? Hon förklarar: ”Om du fryser brödet och sedan skär en skiva och värmer upp det eller lägger det i stekpannan eller brödrosten, kommer en stor del av kolhydratinnehållet att omvandlas till prebiotiska fibrer, som inte bara gynnar din mikrobiota utan också reglerar ditt blodsocker. Dessutom kommer stärkelsen, på grund av värmeeffekten, att bidra till att förbättra matsmältningen, så du kommer förmodligen att få mindre uppblåsthet och gas.
Hur fryser och avfrostar bröd korrekt?
Det bästa sättet att frysa bröd är att slå in det i plastfolie eller lufttäta fryspåsar, och alltid så snart du köper det, utan att vänta på att en dag ska gå.
Genom att skydda brödet med plastfolie eller en zip-påse isolerar du brödet från andra lukter i frysen och förhindrar att förvaringstemperaturen bokstavligen bränner produkten.
Fiberinnehållet i fullkornsbröd gör det mer mättande än bröd som tillverkats av raffinerat mjöl.
När det gäller den maximala rekommenderade hållbarheten rekommenderar experterna högst tre månader. Dessutom verkar det inte vara någon skillnad mellan att frysa in bröd i skivor, bitar eller fullkornsbröd.
Däremot bör man vid upptining låta brödet tina i rumstemperatur och täcka över det med en trasa.