Hur länge kan du förvara dina hönsägg: 10 dagar, 3 veckor eller flera månader?

hönsägg

Hur länge kan du förvara dina hönsägg: 10 dagar, 3 veckor eller flera månader?

Färska, obehandlade ägg från hönshuset har i allmänhet en kortare hållbarhetstid än kommersiella ägg. Därför är det viktigt att veta hur länge de ska förvaras.

Hönsägg är fortfarande en stapelvara i kosten för 99 % av fransmännen. Med en genomsnittlig konsumtion på 220 ägg per person och år är Frankrike en av världens största konsumenter. Dessutom har 13 % av fransmännen en eller flera höns hemma, så att de regelbundet kan njuta av färska ägg. Men de måste ändå förvaras på rätt sätt.

Varför är det inte tillrådligt att lämna ett ägg i hönshuset för länge?

Innan du ens funderar på att förvara dina hönsägg måste du samla in dem. Detta steg får inte försummas under några omständigheter, eftersom ägg är ömtåliga och utsatta för yttre förhållanden, oavsett årstid. På vintern kan de frysa och spricka. Under sommaren kan de drabbas av värmeslag, vilket kan påverka deras bevarande. Därför är det viktigt att dagligen kontrollera om hönsen har värpt sina ägg och att samla in färska ägg samma dag som de värps. Om du märker att ett ägg precis har värpts eftersom skalet fortfarande är fuktigt, vänta tills det har svalnat och torkat. Undvik att gnugga skalet och tvätta ditt färska ägg: du riskerar att skada det och ta bort den skyddsfilm som omger det efter att det har värpts. Och kasta ägg med sprucket skal omedelbart på grund av risken för bakterier som salmonella.

Hur länge kan jag förvara ett hönsägg?

När du har samlat in dina ägg ska du komma ihåg att lägga dem i en lämplig äggkartong och notera värpdatumet. Ditt ägg betraktas som extra färskt under de kommande nio dagarna, men om du förvarar dem på rätt sätt kan du äta dem mycket längre, oavsett om de är ekologiska eller inte. Ett ägg kan förvaras i tre veckor till en månad, eller till och med sex veckor om förhållandena är de rätta, så länge du äter dem tillagade för att undvika risken för matförgiftning från till exempel salmonella. För att testa om ett ägg är färskt kan du förlita dig på lukten (eller snarare bristen på lukt), men inget slår vattenglastestet. Doppa ägget i ett glas fyllt med vatten: om det sjunker och ligger horisontellt eller lätt lutat framåt är det fortfarande färskt och helt säkert att äta. Ett ruttet ägg kommer däremot att flyta upp till ytan: kasta det innan du äter det.

Hur förvarar man färska hönsägg?

Vi tenderar ofta att lägga de ägg vi köper direkt i kylskåpet, särskilt eftersom vissa har en färskhetsfack för ägg. Denna reflex är dock inte alltid nödvändig: den optimala förvaringstemperaturen för ett hönsägg är mellan 5 och 8 grader Celsius, men det tål mycket väl temperaturer på upp till 20 grader. Du kan därför förvara dem i rumstemperatur i en ren äggkartong om temperaturen i ditt hus inte överstiger 20 grader, i vilket fall en tur till kylskåpet är nödvändig. Undvik dock i detta fall att lämna äggen i närheten av starkt luktande livsmedel, eftersom skalen kan bli impregnerade. Ett litet tips: kom ihåg att vända äggen upp och ner så att gulan kan fokusera på nytt i skalet.

Betyg
( 2 assessment, average 3 from 5 )
Loading...
City Laserklinik