Ett enkelt knep för att förhindra att stekta ägg fastnar i pannan

ägg

Att steka ägg så att de inte fastnar är inte alltid så lätt som det verkar. Lyckligtvis finns det ett enkelt trick med en ingrediens som löser problemet på ett ögonblick.

Ägg är ett av de mest mångsidiga livsmedlen, eftersom de kan vara en ingrediens i ett oändligt antal rätter. Vissa lagar dem som en omelett, andra som pocherade ägg, men det som sticker ut mest är utan tvekan det stekta ägget . När äggulan har den rätta krämiga konsistensen är det en njutning som är svår att motstå.

Men trots den skenbara enkelheten i tillagningen är det inte lätt att få till det perfekta stekta ägget, åtminstone inte så lätt som man tror, eftersom äggvitan vanligtvis fastnar i pannan och resultatet blir äggröra, eftersom det inte finns något annat sätt att få ut den.

Många försöker undvika det här problemet genom att använda mer olja, vatten eller smör, men det finns faktiskt ett enkelt knep som vem som helst kan använda för att få stekta ägg att sluta fastna i pannan. Allt du behöver göra är att använda en ingrediens som du förmodligen redan har i ditt kök.

Ett trick för att få ägg att sluta klibba

Du kanske aldrig har tänkt på det, men att förhindra att stekta ägg fastnar i pannan kan göras på ett mycket enkelt sätt: strö dem bara med mjöl innan du steker dem. Det är en enkel process som, om den tillämpas, kommer att ge fantastiska resultat.

Börja med att värma en stekpanna på medelvärme, tillräckligt varm för att steka ägget väl men inte bränna det. Tillsätt sedan lite smör ipannan, inte för mycket men tillräckligt för att täcka basen.

Strö sedan över fullkornsmjölet i ett tunt, jämnt lager över hela botten och se till att det är väl fördelat. När detta är gjort bryter du försiktigt ner ägget i pannan ovanpå mjölet. Rör inte vid det på några minuter så att det blir jämnt.

Låt det sedan tillagas ordentligt eftersom mjölet förhindrar att ägget fastnar, vilket resulterar i att äggvitan blir lätt brynt och gulan förblir mjuk inuti. Resultatet blir ett perfekt stekt ägg: gyllenbrunt på utsidan och med en mjuk, krämig äggula inuti. Detta beror på att mjölet gör att äggvitan glider lätt och inte fastnar i pannan.

Detta trick rekommenderas särskilt för dem som använder gjutjärnspannor eller om non-stick-pannan redan har tappat en del av sin beläggning. Den extra fördelen är att du inte behöver använda lika mycket olja och att risken för att ett ägg ska hoppa ut och ställa till med oreda minskar.

Varför använda mjöl när man steker ägg?

Anledningen till att mjöl förhindrar att stekta ägg fastnar är att mjölet skapar ett mycket tunt lager mellan ägget och pannan, vilket förhindrar att äggvitan kommer i direkt kontakt med den heta ytan och därmed förhindrar att det fastnar. Samtidigt absorberar mjölet en del av fukten från både oljan och ägget självt, så att det kokar jämnare.

En annan fördel är att mjölet ger äggvitan en gyllene färg utan att den blir gummiaktig eller krispig, vilket gör konsistensen mycket mer smaklig.

Så steker du den perfekta äggröran

Stekta ägg har rykte om sig att vara ohälsosamma, men de är faktiskt inte så kaloririka jämfört med andra äggrätter. Ett vanligt kokt eller hårdkokt kycklingägg innehåller cirka 145 kcal per 100 gram ätbar del och endast 10,2 gram fett. Om du steker det innehåller det 185 kalorier per 100 gram och 14,5 gram fett.

Det stora problemet ligger dock i felaktig stekning, eller snarare i tillbehören till denna delikatess, som, kokt helt enkelt kokt, dränerat och stekt i olivolja, är näringsrik och hälsosam.

För att få till det perfekta stekta ägget behöver du stekta ägg, olivolja (eller solrosolja) och kanske salt och peppar. Värm en generös mängd olja i en stekpanna, så att den inte är tjockare än ditt finger, och se till att den når en bra temperatur utan att överskrida rökpunkten. Du kan använda en stektermometer för större noggrannhet.

När oljan är varm häller du helt enkelt i det råa ägget och låter det glida ner i oljan och så nära ytan på pannan som möjligt så att det inte går sönder eller blir rörigt. För att äggvitan ska stekas tillsammans med ovansidan av ägget och gulan ska förbli mjuk måste ägget brynas, vilket innebär att man täcker äggvitan med olja med hjälp av en skummare och ser till att inte täcka gulan.

När ägget har fått önskad färg doppar du skummaren i oljan , för in den under ägget och tar försiktigt bort den så att överflödig olja rinner av.

Betyg
( No ratings yet )
Loading...
City Laserklinik