Din reflex att tvätta din kyckling kan förgifta dig. Varje år tvättar tusentals fransmän sina fjäderfän under vatten… Fel! Att tvätta kyckling före infrysning är inte bara onödigt, det är farligt. Förklaringar från en expert slaktare, som skingrar förutfattade meningar en gång för alla.
Att tvätta kyckling: en gammal tradition … och en riskabel sådan
Visste du att 70 % av hushållen sköljer sina fjäderfän innan de tillagas eller fryses in? Ändå ökar hälsoriskerna när man tvättar kyckling. Som Michel Federighi, professor vid École vétérinaire d’Alfort, förklarar: ”Vatten sprider bakterier som Campylobacter över diskbänken, arbetsytor och redskap.
Boucherie Jumeaux har också gått ut med en viral videovarning: även när den är torkad blir fuktig kyckling en grogrund för mikrober när den tinas upp . Resultatet? Illamående, diarré och till och med allvarliga förgiftningar. Så sluta med ”förebyggande” sköljning!
Frysa tvättad kyckling? Garanterad katastrof
Atttvätta kyckling innan du lägger den i frysen är dubbelt skadligt. Den kvarvarande fukten i köttet påskyndar bakteriespridningen under förvaringen. ”Tänk dig att bakterierna vaknar till liv igen när du tinar upp den… Du är garanterad sjukhusvistelse”, sammanfattar Paul Durand, slaktare i Lyon.
Lösningen på problemet? Förpacka rått kött direkt i en lufttät fryspåse, utan någon kontakt med vatten. Enkelt, snabbt och säkert. Min granne Clara testade det efter en dålig erfarenhet: ”Sedan dess har jag inte haft några magkramper längre!
De 3 gyllene reglerna för säker nedfrysning av kyckling
- Tvätta inte, inte ens snabbt! Torka bara av köttet med hushållspapper om det behövs.
- Förpacka i en lufttät (eller vakuum-) påse och notera datumet.
- Frys in vid -18°C i max 3 månader.
Och att tina upp? I kylskåpet, aldrig utomhus! ”En natt räcker. Mikrovågsugn? Endast i nödfall, men konsistensen blir lidande”, säger vår expert.
Desinficera allt efter hantering: den bortglömda nyckeln
Även om du inte tvättar kycklingen kan bakterier som salmonella förorena ytor och redskap. Efter att ha skurit eller förpackat köttet, rengör diskbänken, brädan och knivarna med vit vinäger eller ett desinfektionsmedel för livsmedel.
Slaktaren Jumeaux insisterar: ”En trasa indränkt i utspädd blekmedel eliminerar 99 % av alla bakterier. Bonustips: använd en bräda avsedd för rått kött. Hos mig är det rött för kyckling, grönt för grönsaker… Ingen förvirring!
Klibbig hud eller blodspår? Ingen panik!
Tycker du att din kyckling är lite kladdig eller blodfläckig? Oroa dig inte: det är normalt! Detta är inte skäl att tvätta kycklingen. Som Boucherie Jumeaux förklarar försvinner dessa ”defekter” under tillagningen. Torka bara försiktigt med en pappershandduk. Faktum är att min kusin Théo, som är cateringföretagare, alltid packar sina fåglar utan att skölja dem: ”Plastfilm bevarar konsistensen bättre än vatten”. När fågeln sedan genomsteks elimineras alla fula rester. Så andas lugnt … och gå rakt på sak med förpackningen!
Hur är det med bekämpningsmedel på skinnet? Myt eller verklighet?
En del människor sköljer kyckling av rädsla för kemikalierester. Men i Frankrike följer kycklinguppfödarna strikta standarder. ”Grundlig tillagning (75°C) förstör mycket mer föroreningar än kallt vatten”, försäkrar Federighi.
Sammanfattningsvis är det varken nyttigt eller säkert att tvätta kyckling. Som slaktaren sammanfattar det: ”Naturen gör saker bra. Och det gör din frys också! Så, är du redo att ge upp denna reflex?