Att välja ägg i en svensk livsmedelsbutik kan tyckas vara en enkel sak, men bakom varje förpackning finns viktig information som man måste förstå. I Sverige, liksom i många andra länder, delas äggen in i olika kategorier beroende på kvalitet, vikt och produktionsmetod. Alla ägg som erbjuds konsumenterna är av högsta klass – klass A, vilket indikerar produktens höga kvalitet.
När du väljer ägg bör du vara uppmärksam på siffrorna och bokstäverna på skalet. I Sverige finns ett gemensamt märkningssystem som hjälper dig att veta hur och var hönorna som värper äggen har fötts upp. Den första siffran i den kod som finns ingraverad på skalet anger hur hönan är uppfödd:
- Siffran 0 betyder att hönorna har fötts upp under ekologiska förhållanden, fått tillgång till frisk luft och ekologiskt foder.
- Siffran 1 anger att hönsen hålls frigående med tillgång till frisk luft.
- Siffran 2 anger höns som hålls inomhus men är frigående.
- Siffran 3 anger höns som lever i burar, utan tillgång till utomhusvistelse och med begränsad rörlighet.
Den första siffran följs av bokstäver som anger äggets ursprungsland, t.ex. SE står för Sverige, följt av en unik identifieringskod som är kopplad till en specifik gård.
När det gäller färgen på skalet är det enligt information från OCU en fråga om personliga preferenser. Skillnaden mellan vita och bruna ägg ligger enbart i färgen som orsakas av hönsrasen, men detta påverkar inte produktens smak, kvalitet eller näringsvärde. Ägg är en rik källa till protein, hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler, vilket gör dem till ett värdefullt livsmedel i kosten.
Det är viktigt att notera att det enligt OCU finns en uppfattning om att den globala fågelinfluensakrisen och åtgärder för att förhindra spridningen av viruset kan ha påverkat äggmarknaden i Sverige, vilket har lett till högre priser. Experter understryker dock att man vid köp av ägg inte enbart ska fokusera på produktionsform, eftersom det inte finns några övertygande bevis för att ekologiska ägg skulle vara av bättre kvalitet än ägg i andra kategorier. Mycket viktigare är produktens färskhet och kvaliteten på det foder som hönsen får.
När man köper ägg i affären är det viktigt att vara uppmärksam på att skalet är rent och inte har några sprickor, och att alltid förvara äggen i kylskåp, om möjligt på avstånd från produkter med stark lukt. Dessa enkla åtgärder bidrar till att upprätthålla äggens kvalitet och säkerhet, vilket i slutändan kommer att ha en positiv inverkan på din hälsa och underlätta matlagningen.