Kryddnejlika är en fördelaktig krydda för matsmältningshälsan.
Genom århundradena har kryddor varit en viktig del av köket i alla möjliga civilisationer från världens alla hörn. Tack vare deras kombination är det möjligt att skapa unika smakblandningar som kan ge rätterna en speciell personlighet. Vissa av dem har fått en privilegierad plats i skafferiet, som gurkmeja eller kanel. Vid detta tillfälle är det dock värt att lyfta fram en som sticker ut tack vare sina hälsofördelar: kryddnejlika. Denna aromatiska och intensiva krydda är mycket mångsidig i köket, eftersom den kan användas för att tillaga en mängd olika livsmedel, till exempel grytor, och även för bakning.
Eftersom det är en krydda med karaktär bör den tillsättas i måttliga mängder för att ge en bättre kulinarisk upplevelse. Kryddor som kryddnejlika bidrar dock inte bara till att ge smak och arom till maten, de har också ett antal hälsofördelar. I kryddnejlikans fall handlar det om dess antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Detta ger kryddnejlikan en terapeutisk potential när det gäller att minska och lindra smärta, vilket framgår av en studie som gjorts av ett team från institutionen för bioteknik vid Integral University i Indien.
Hälsofördelarna med kryddnejlika
Kryddnejlika har flera hälsofördelar för kroppen, enligt Alexandre Olmos, specialistläkare i epigenetik och internist. I ett inlägg på sitt Instagramkonto berättar experten att kryddnejlika har använts i århundraden inom traditionell medicin tack vare sina antibakteriella, matsmältande och antiinflammatoriska egenskaper. ”Det är en av de mest fördelaktiga naturliga ingredienserna för din matsmältningshälsa, minskar inflammation och bekämpar till och med infektioner”, säger han.
En av de bästa användningsområdena för kryddnejlika, som Alexandre Olmos sa, har att göra med matsmältningen, eftersom en infusion av denna krydda hjälper till att förbättra matsmältningen, samt minska uppblåsthet och känslan av tyngd efter måltider. Det är också effektivt för att förbättra tarmens permeabilitet. För att förbereda infusionen rekommenderar specialisten att man gör ett te genom att koka tre till fyra kryddnejlikor i en kopp vatten i tio minuter.
Kryddnejlika rekommenderas också för dem som lider av tandvärk. Tugga bara på den eller applicera en utspädd eterisk olja på tandköttet, vilket ger naturlig lättnad, förklarar specialisten. Fördelarna med kryddnejlika inkluderar också reglering av blodsockret och förbättring av insulinkänsligheten när den konsumeras som te eller extrakt.