Varken på bordet eller i kylen: så här ska du göra för att bevara dina bananer och förhindra att de ruttnar

Detta är en av de mest konsumerade frukterna, men de tenderar att mogna mycket snabbt eftersom de släpper ut etylen, den gas som påskyndar mognaden.

Bananer är en av de mest konsumerade frukterna i världen tack vare sin smak, mångsidighet och sitt näringsvärde. En av nackdelarna med denna frukt är dock att den tenderar att mogna snabbt, vilket kan leda till att en del av den går till spillo om den inte konsumeras i tid.

Och anledningen till att bananer mognar så snabbt är att de släpper ut etylen, den gas som påskyndar processen, så man måste försöka hitta knep för att bromsa utsläppet, till exempel genom att frysa dem (naturligtvis skalade i förväg).

Det finns ofta en debatt om vad som är bättre för att förlänga deras färskhet, om man ska lämna dem på bordet eller lägga dem i kylen, så matexpert och innehållsskapare Montserrat Meléndez delade en video på sociala nätverk där hon genomförde ett experiment med tre sätt att bevara bananer i sex dagar för att ta reda på vilket som var det mest lämpliga.

Influencern lindade in änden på en av bananerna i aluminiumfolie, en annan lade hon i en plastpåse och slutligen lade hon en annan banan i kylen. Efter sex dagar konstaterade han att bananerna inte förändrades nämnvärt av att förvaras oskalade och inslagna i folie, men att det var mer praktiskt att lägga dem i kylen eftersom kylan saktar ner etenproduktionen. Å andra sidan fungerade det också att lägga dem i en plastpåse. Experten rekommenderar att de alltid kan frysas, men det är viktigt att ta bort skalet först.

Andra tips

Dessutom finns det andra knep som kan vara användbara för att bevara färskheten hos denna frukt, till exempel att separera dem. Genom att separera dem minskas koncentrationen av eten och därför saktas deras mognad ner. Denna gas koncentreras också särskilt i stjälken, så att förpacka stjälken med klädesfilm tenderar också att fungera.

Temperaturen påverkar också hur snabbt bananer mognar. Förvara dem helst på en sval, torr plats utan direkt solljus. En plats som ett skafferi eller en kökshylla (i rumstemperatur) är perfekt. Förvara dem inte i närheten av andra frukter som äpplen och tomater, som också avger stora mängder etylen och kan påskynda mognaden ytterligare.

Betyg
( No ratings yet )
Loading...
City Laserklinik